Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Το ιερό τέρας


Από κάποια άλλη παράξενη εκδοχή της ιστορίας προέκυψε ο Σίσυφος...
Πάντα νέος εμφανιζόταν στα μάτια που προταντίκρυζαν το όμορφο, συμμετρικό του πρόσωπο. Ήταν τα μάτια του όμως που πρόδιδαν τα σκοτεινά βάθη. “Δυο πεινασμένα αστέρια στο κέντρο άγνωστου σύμπαντος σε προσκαλούσαν να εισέλθεις στα ενδότερα¨. Έτσι ίσως θα μπορούσε να αποδοθεί με λέξεις η εντύπωση που προκαλούσε το βλέμμα του Σίσυφου σε αυτούς που δεν τον γνώριζαν, τουλάχιστον, αυτή ήταν η δική μου πρώτη εντύπωση. Τα μυστικά που κρύβονταν μέσα στο βλέμμα του γήτευαν τους πρόσκαιρους εραστές του και όλους αυτούς που έλκονταν από τον ζωικό μαγνητισμό της προσωπικότητας του. Το ιερό και το νοσηρό συμβάδιζαν με την αλλοπρόσαλλη περπατησιά του.

Ζούσε εις βάρος του εαυτού του και των άλλων όταν του δινόταν η ευκαιρία. Αυτή η παρασιτική στάση ζωής που είχε διαλέξει φάνταζε σαν λογική συνέπεια των ιδεών και πεποιθήσεων που είχε καλλιεργήσει σε τρυφερή ηλικία. Το βιβλίο του δικού του νόμου διακήρυττε ότι κάθε άνθρωπος είναι ένας θεός με αμνησία και ότι αρκούσε ένα δυνατό σοκ, ένα “γερό ξεβόλεμα” για να ανασκουμπωθεί το ιερό τέρας και να ξυπνήσει από τον ύπνο των αιώνων. Ο ίδιος πίστευε ότι είχε αφυπνισθεί χρόνια πριν, όταν διαπίστωσε την σχετικότητα των κανόνων της ύπαρξης, ως απόρροια της πλαστικότητας της σεξουαλικής ταυτότητας του. Η απόκλιση τον οδηγούσε αργά αλλά σταθερά σε μονοπάτια υπόγεια που είτε είχαν χορταριάσει είτε έπρεπε να διανοιχτούν εκ νέου.

Για κάποια χρόνια συμπορευόταν κουτσά στραβά με τους συνομήλικους φερέλπιδες νέους του “κύκλου των χαμένων ποιητών” και άδραξε την ευκαιρία, κατά την διάρκεια των σπουδών του στην πρωτεύουσα να διευρύνει τις εμπειρίες του, αυξάνοντας την ένταση με την οποία αναζητούσε περιβάλλοντα μυστηρίου και επικίνδυνες ερωτικές επαφές. Γύρισε μάλιστα και ορισμένες σκηνές σε παραγωγές πορνογραφικού περιεχομένου και με τα χρήματα της αμοιβής αγόρασε έναν ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ήταν εποχές τότε, που μεσουρανούσαν ακόμα τα “ουφάδικα” και για να απολαμβάνει κάποιος την πολυτέλεια ενός οικιακού υπολογιστή έπρεπε να διαθέσει μια μικρή περιουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου